Tre tips till att undgå vinterdepressionen

Vintern och den kalla tiden närmar sig med hastiga steg. Det blir mörkare och dagarna blir kortare. Det blir lite svårare att komma ut ur sängen på morgonen och täcket har kanske ett lite bättre grepp om dig. Det sköna överskott du tycker att du haft över sommaren är så gott som försvunnit. Kan du nicka igenkännande till något av detta? Då gäller det att vara extra uppmärksam på dig själv i de kalla månaderna.

Många träffas av ett slag vinterdepression i större eller mindre grad. Här får du tre tips som kan göra den kalla tiden vi går i möte lite bättre.

Åk på semester:

Dra en vecka eller två söderut på semester! Vinterns köld nyper i skinnet och vi fryser hela tiden. Överskottet faller snabbt i takt med temperaturen, så därför kan det vara en bra idé att tanka upp lite i ett land där temperaturen överstiger de svenska vintertemperaturerna. Det finns många möjligheter; Thailand, Marocko, Spanien, Turkiet eller et helt femte ställe. Njut värmen och slappna av så kommer du att uppleva ett nytt skott med energi som kommer att göra det lättare erövra den kalla svenska vintern.

Shoppa ifrån soffan:

Skruva upp för värmen, tänd stearinljusen och lägg benen upp. Vinterns kyla kräver en ny garderob. Det är slut med shorts och T-shirts – nu kallar vinterjackor, stickade tröjor och vantar. Men orkar du inte att dra på shoppingtur i den bitande kylan? Kombinera hemmamyset med lite shopping och köp din nya garderob online. Genom att skämma bort sig själv lite och med nya varma kläder kommer du långt i kampen mot vinterdepressionen.

Gå en runda i skogen

Akta dig för att inte låsa in dig helt innanför när vintern och kylan träffar Sverige. Ta på vantar, hatt och halsduk. Gå en runda i det blå och få lite luft till hjärnan. Frisk luft kan ge ett överskott av energi, även om det är väldigt kallt ute. Så hitta en skog och gå en runda. Se hur naturen ändrar sig – för vintern är inte bara en massa kyla och mörker, den betyder också vacker natur med friska röda kinder och snöberikade landskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *